Turen bekreftet igjen det flotte padleområdet høyt til fjells med fantastiske naturopplevelser, variert padling med «havet» Femunden, på små tjønner vann og i tømmerenner. Noe utfordring med vind og bølger på Femunden, men det ga nybegynnerene som var med en god læringskurve for videre padleturer.

Turrapport fra Femunden

Turen bekreftet igjen det flotte padleområdet høyt til fjells med fantastiske naturopplevelser, variert padling med «havet» Femunden, på små tjønner vann og i tømmerenner. Noe utfordring med vind og bølger på Femunden, men det ga nybegynnerene som var med en god læringskurve for videre padleturer.

Padletur fra Synnervika til Feragen helgen 4. - 6. september 2020.
Padlenivå: for nybegynnere med grunnkurs hav og høyere. Forrige tur her var i 2019.
Fulltallig påmelding: 20 deltakere inkl. tre aktivitetsledere. Torill Ringsø, Arne Budal og Hilde M. Domaas. Inkludert i gruppa med aktivitetslederbakgrunn (Leiv), i tillegg par erfarne padlere i klubben Jan Kåre og Eva.

OPPMØTE I SYNNERVIKA (4.6)
Oppmøte kl 21.00: samling med turledermøte. Båthavn med flott område til teltplass på moselangt underlag. I tillegg oppheng for hengekøyer. Fint utsett for båter. Benkeplass. Utetoalett. Ferskvann. Fire personer som kom tidligere på kvelden hadde satt opp teltet ved hytteområdet like ved (misforståelse), men var bare kort spasertur til felles området i båthavna i Synnervika. Noe «styrtregnt» lokalt på veien via Røros, men det klarnet til på kvelden. 

Vi samlet til turmøte hvor vi gikk runden for å bli kjent. Alle i gruppa hadde mye turerfaring, men mindre «pakkeerfaring» med kajakk. Mange hadde fått padlet del turer, og noen få turer siden grunnkurset. Vi gikk igjennom HMS rutiner og åpnet opp for spørsmål.

Dag 1: Start ved Synnervika. (5.9)
Klarvær og vindstille fra tidlig morgen. Yr melder 4- 5 m/s nordlig vind e. kl 12. Vi organiserer sjåfører til å parkere på Ferangen (via Damveien) parkeringsplass slik at vi kunne kjøre logistikk på biler ved returen på søndagen. Vi sjøsetter ved båtforeningens kaianlegg. Pakket og klare kl 10.30. Stor - gruppa møter de fire andre ved hyttene lengre bort i Femundsveien. Vi padler samlet og følger østre landet, en del sjøbølger og vind møter oss ut Synnervika. Etter 2 km runder vi Sandodden og følger nordre landet rett mot øst. En person har vondt i skuldre, lite framdrift og får sleping. Vi holder samlet gruppe med aktivitets ledere bak og foran, samt en på siden og følger greit tempo til «slepebåten». Etterhvert trenger også en person til hjelp til sleping. Vi passerer Lerviktjønna.

På bølgan blå ...

Episode 1: Under kryssingen fikk vi en del nordavind og sjøbølger som oftest rett på. Etter 2 km nordover ble det et velt innenfor området for Fuglstenan og personen kommer raskt i båten med kameratredning. Vi padler videre gjennom et smalt sund kalt Revsundet ved Buholmen. Her får vi noe sidebølger. 

Episode 2: et nytt velt med rask kameratredning.

Vi samlet oss til en pause inn i en rolig bukt på østsiden av Neset og at det ikke var noen tegn på nedkjøling eller ubehag. Vi fortsetter østover og etter 1 km runder vi odden ved Femundsklauva. Vi velger lunsj område ikke langt unna Storholmen. Sola titter fram og de som fortsatt var våte fikk skiftet til tørre klær. Vi avsluttet Lunsjen 14 tiden.

Vi passerer Nordvika gård, Ikke langt unna har elva Mugga sitt utløp. Etter par km er vi ved utløpet av Femunden.

Tømmerenne 1. Kalvrenna
Helt nord i Nordvika møter vi en bra våt og ganske flat tømmer renne. I rolig fart igjennom renna som ender opp i et lite vann. På østsida ligger det ei hytte som heter "Lortholbua" og populær å overnatte i.

Tømmerenne 2: Lortholrenna
Ved Lortholbua er det en ny tømmer renne som er noe trang i starten, med god margin for kajakk (ikke for kano). Den heller litt og gir noe fart nedover. I enden ligger riktignok en tømmerstokk halvveis under vann og litt på skrå akkurat når man padler ut av rennen til venstre. En padlere kjører seg fast på skrå på tømmerstokken og kommer ikke av flekken. Aktivitetsleder som kommer etter går ut av egen båt og får dratt kajakkene vekk slik at det blir fri passasje for nestemann. Vi får en aktivitets leder (Leiv) til å stå i enden av renna som gir beskjed om å ta til høyre i enden slik padleren mest mulig unngår tømmerstokken. Alle glir lett forbi med et smil rundt munnen.

Vi får fint ettermiddagsvær langs Litlangtjønna.

Tømmerrenne 3. Litirenna
Aktivitets leder prøvekjører først og gir klarsignal. Denne tømmerrenna har et lite «dropp» helt i enden, men fordi renna flater helt ut i enden stopper kajakken helt opp slik at man må skyve kajakken ned i vannet en liten meter ned. (droppet) Vi velger å ha en person til å ta imot kajakken her og løfte ned i vannet slik at vi unngår ubalanse og velt. Dette går fint. Vi beregnet god margin mellom hver padler nedover renna. I tillegg kommuniserte vi på mobil. En aktivitetsleder padler til slutt før alle var kommet fint og vel ned som vi gjorde i alle tre renner. 

Vi fortsetter oppover Rundtjønna og når campen vår i 16 tida (tot 10 km tur)

LEIRPLASS PÅ FURRUBAKKEN
Vi møter Furrubakken på høyre hånd. Vi setter opp telt. Været er på vår side fortsatt og vi får ettermiddagssol. Noen prøver fiskelykken. Vi tenner bål, lager middag og nyter fullmånen. Natt temperaturen er på frostsida og noen tyr til hytta som har sengeplasser og gulvplass.

Dag 2: FRA Furrubakken til Feragen
Tåkedis fra morgenen som har lagt seg over tjønna, men som etterhvert trekker seg tilbake. Vi tar et kort turmøte før dagens padletur. Vi padler videre sørover langs Langtjønna og helt i enden av til neste tømmerenne som møter oss.

Tømmerenne 4. Langtjønnkanalen/renna (mellom Langtjønna og Feragen): Denne tømmerennen er helt tørr. Vi har plaskajakker og bærer de inn til renna og drar de brukbart lett på våt treverk og drar kajakken med snor i enden. Vi påser å unngå spiker som stikker opp. Været byr på noen solgløtt fortsatt, 12 varmegrader og vindstille. Vi møter Feragen.

Gruppa deler seg i to: Vi er fire (inkl. to aktivitetsledere) som drar i forveien til Feragen da noen ønsker kortere tur og velger en idyllisk plass 2km fra mål. Den andre gruppen drar til planlagt lunsjsted ca 2 km retning mot Svartvika og får en litt lengre padletur. (tot ca 6m)

Vi møter den store gruppe kun fem minutter på parkeringsplassen i Feragshåen. Regner kommer da. Sjåfører ordner logistikk på hent av biler.

Noen møtes for Pizza på Røros på returen!

RIS..

  • Kunne med fordel kommunisert via radio mtp at aktivitetsleder i front ikke fikk med seg første velt bak. Aktivitetsledere hadde ikke sertifikatet, men senere vet vi jo at en akt. leder i gruppa hadde det. Det bød ikke på noen problemer siden det ble kommunisert, men hadde sikret at tempoet ikke ble for høyt fremover.
  • Detaljert veibeskrivelse til leirplass i Synnervika må vi ha.

ROS..

  • Turen ga erfaring i sjøbølger med trygg turledelse.
  • Tjern og tømmerenner ble en fin padle opplevelse.
  • Praktisk håndtering å pakke kajakk på helgetur.

Hilde Mailen 09092

kart over turen