18 padlere bodde på Øytunet uke 31 , i tillegg padlet en annen TKK er med oss hele uken( hadde hytte på øya) 
Øytunet er svært godt egnet for en stor gruppe , da det har stort og velutstyrt kjøkken, flere stuer, 4 bad og soveplasser til minst 24. Huset ligger på Skåtøy som er den største øya i Kragerøskjærgården. Gangavstand til Skåtøy Kaffe hvor det er et rikt kulturtilbud. Bjørn Eidsvåg og Vamp hadde konsert siste kvelden vi var der, hvor de fleste av oss var tilstede. 

TURENE 

Mandag: Skåtøy rundt ca 18 km. Til dels mye vind og en del bølger på den sørvestlige siden( Korset) I overkant krevende til og være nybegynnertur. Men alle klarte seg fint. Særlig den sørlige delen av Skåtøy er vakker og padle i, det er også den mest  eksponerte delen. Lunch m bading i Kirkesundet.

Tirsdag: Ettersom mandagens tur både var lang og krevende valgte vi et noe enklere alternativ tirsdag. Vi padlet ut Eidskilen forbi Skåtøyroa, rundt Sauøya til det gamle ferjeleie på Gumøy. Der gikk vi i land, og gikk en flott fottur opp til Gumøyknuten. Dette er kanskje det beste utkikksstedet i hele skjærgården. Det var litt regnvær og 4 padlere ønsket å padle videre fremfor en skogstur. Anna ledet denne turen gjennom Langgårdssundet og tilbake via Oterøy og nordsiden av Skåtøy. Ikke så mye vind denne dagen 

Onsdag: Denne dagen var langtur for de som ønsket dette, resten disponerte dagen som de ville. Langturen gikk ut til sørsiden av øya (Korset) via Jesper, Røssholmen, Oterøy, Arøy, Store og lille Skrue og helt ut til Flesa. Hjemturen gikk på nordsiden av Oterøy og nordsiden av Skåtøy. Turen var ca 34 km, de første 17 gikk i medvind, og de siste i motvind. Magne gjorde en fantastisk jobb som navigatør. Noen var i Kragerø på shopping. 6 stk. gikk til Krikken. Krikken er et gammelt fort som tyskerne bygde, 1,5 km fra der vi bodde. Et flott utkikkspunkt, hvor det er en fin sti hele veien opp. Etter turen padlet vi til Skåtøy Kaffe og spiste store rekesmørbrød.  

Torsdag: Nok en dag for litt kortere tur. Vi padlet ut Eidskilen og på vestsiden av Skåtøy og ut til Vestre Rauane. Der padlet vi i en utrolig trang kanal, der Sverre prøvde alt han kunne med lemping av stein. Men vi måtte ut og lempe kajakker i stedet.  Vestre Rauane er et svært vakkert lite øysamfunn , tidligere bosatt av bla loser. Bra med vind over til Rauane, men ikke verre enn at det gikk fint. 

Fredag: Denne dagen var det meldt litt mindre vind. Og det ble bestemt at vi skulle ha to turer. En tur rundt Jomfruland, ledet av Anna, med Magne som navigatør, den andre turen til Jomfruland, ledet av Jens , og med vandring på øya. Annas gruppe gjorde en vurdering på sydspissen av Jomfruland, og konkluderte med at forholdene var for krevende til å padle 8 km svært eksponert og med dårlige muligheter for å gå i land. På denne gruppen var det bare erfarne padlere. Den andre gruppen padlet igjen på sørsiden og krysset over til Jomfruland ved Svenskeholmene. Der er det mulig å krysse Jomfrulandsrenna ved å gå fra holme til holme så det ikke blir så lange åpne strekk. Vi hadde en kort pause på Buskholmene og vi vurderte det slik at det var trygt å padle over til Jomfruland.  Begge gruppene møttes ved Tårnbrygga. Vi var på øya i 1,5 t. Noen gikk på cafe, andre tok gåtur/sykkeltur. Da vi skulle hjem blåste det mye. Værmeldingen var dårlig, det var meldt mye vind utover ettermiddag og kvelden. Et alternativ var at noen tok ferja. Vi endte opp med at alle padlet hjem samme rute som vi kom. Dette hadde ikke vært mulig uten svært godt samarbeid mellom alle padlerne. Flere taulag og det som var av ressurser ble brukt til fulle. Vi kom oss over Jomfrulandsrenna, med det var nok på grensen, Ved Korset var det ny stopp og ny vurdering. Her var det mulig å gå i land og hentet med bil. Noen av oss var ute og sjekket forholdene på sjøen. Magne kom med den svært gode ideen, at vi krysset bukta rett over til Vestre Skåtøy. Det medførte at turen ble litt lenger og vi fikk en kryssing i kraftig motvind.(kuling) Fordelen var at det var smult farvann derfra og hjem. 

Lørdag: Etter en svært krevende tur fredag ble det en enkel tur lørdag. Vi padlet ut Eidskilen og sørover til Krikkenholmene. Her ble det badig, spising og kos, før vi returnerte samme vei for å forberede oss til kveldens konsert med Eidsvåg og Vamp. Denne dagen var det for en gangs skyld ikke mye vind. 

Navigering: 

Jens er lommekjent og har padlet turene før. Magne er en svært dyktig navigatør og har også padlet en del i området tidligere. Vi byttet på hvem vi hadde foran i gruppa. Alle klarte på en utmerket måte og finne rett kurs. 

Ved god hjelp av Eva hadde svært mange skaffet seg gode kart. Det var morsomt å se hvor mange som var ivrige i å bruke kartene. Kartene ble også nøye studert og ruter diskutert på kveldstid.  

Det var en fordel at vi var der så sent på sommeren fordi det på denne tiden er mindre båttrafikk.  

MAT 

Padlerne organiserte seg i matlag/kokkelag som hadde ansvaret for en middag hver kveld. Dette fungerte svært godt og resulterte i deilige middager hver kveld, 2 - 3 retters. Kjøkken er veldig egnet til formålet, stort og veldig godt utstyrt.  

OPPSUMMERING

Ting fungerte fint både på land og til havs. Uken var preget av mye vind, noe som kan gjøre det krevende. Øytunets plassering i skjærgården gjør at en del veldig attraktive padlemål ligger et stykke unna. Det betyr at turene kan bli over 20 km. Det er i og for seg ikke noe problem, men greit å være forberedt på. 

Kirsten Dahle, Jens P Dahle