Smøla er et padleeldorado med en svært finfordelt skjærgård, utallige holmer, spennende brott og strømmer, og muligheter til å padle både skjermet og på åpne havet. TKK sin klubbtur rundt Smøla himmelfartshelga 2017 ble en variert opplevelse.

Tidspunkt 24-28 mai 2017
Deltakere: 8 kvinner, 13 menn
Turansvarlige: Frode Vassenden, Sigurd Lyng Edvardsen

Turbeskrivelse

Onsdag: Avreise Trondheim onsdag ettermiddag til Sandvika på Tustna, ferge derfra til Edøy, og telting på et beite like ved molostarten på Edøy, bare noen få 100 m fra fergekaia. Telting var avtalt med bonden.

Torsdag: På vannet kl 11, padlet til Kyrhaug nord på Edøy, og derfra videre nordover østsida av Smøla. Grått og fuktig vær. Lunsj i ei lun langfjære like sør for Vikan (63.371, 8.200). Overnatting på Steinsøya (63.467, 8.120) kl 1830. Flott beitemark å telte på for alle 21 teltene. Sauer, men ikke innpåslitne. Adkomst fra bukta mot nordøst var skjermet, men gjørmete på lavvann.

Fredag: På vannet 11. Skitvær, med regn og opptil 10 m/s motvind. Lunsj og refillhandling på butikksenteret på Hopen. Padling vestover i det smale sundet inna for Skjøttøya. Kl 1650 ( 2 timer før fjære, 45 cm beregnet tidevann) var det akkurat nok vann til å padle mot strømmen under bukkene-bruse-brua, men så fikk vi medstrøm ut av pollen igjen. Det gikk tregt vestover mot vinden, og en padler måtte taues pga ryggvondt. Vi var innom Torill Ringsø på Storneset og fikk boller på kaia. Der avbrøt to padlere turen grunnet ryggvondt og håndvondt, og fikk skyss av Torill tilbake til bilen sin. Resten padlet den siste kilometeren ut til Monsøya og teltet ved de tomme husene der (63.446, 7.896) kl 19(litt for seint). Igjen skjermet landing i ei bukt, og beitemark å telte på. Vi lånte utedoen, og betalte med å legge igjen ruller med dopapir.

Lørdag: På vannet 11. Speilblankt hav, blå himmel. Alle gjenstridighetene fra i går var glemt. Først en fyrmestergradtur ut til Skalmen, så inn til Brattværet for lunsj (63.453, 7.808). Der fikk vi også fylt vann ved et naust. Ferden videre sørover gikk langs havkanten i blikkstille hav. Stillheten ble bare brutt av en kontinuerlig skravling blant 19 glade padlere. Dagen sluttet med leir på øya Odden (63.354, 7.764) kl 19:45. Stedet var identifisert fra flyfoto, men detaljene om adkomst og landing var ikke avklart. Det ble løst ved å sende ut utsendinger med VHF i mange retninger, og det ble Sigurd og Jarle som fant den ideelle teltplassen.

Søndag: På vannet 10, for å ikke komme for seint hjem. Dagen startet stille og varm med padling langs Olsøysvaet til brua ved Jøstøl. Der fant vi en nedoverstrøm som var veldig morsom å seile ned. Det var da 2 timer før full flo, og nedoverstrømmen var grei å seile ned, men for kraftig/trang til å padle opp. Noen benyttet sjansen til å leke i strømmen, mens andre gikk rett på lunsj. Etter lunsj, 1/2 time før full flo, var strømmen såpass mye svakere at det såvidt gikk an å more seg med å padle opp. Så dro vi videre østover til utløpet av tidevannsbassenget, til det som er merket som Rangstraumen på kartet (63.331, 7.959). Vi kom dit 20 min etter maks flo, og da var det bare svak strøm inn i bassenget. Vi padlet videre sørover, fikk etterhvert regn og motvind, og kom tilslutt tilbake til bilene kl 17.

Erfaringer

  • VHF var svært nyttig! Vi hadde to klubb-VHFer og fire private. Vi hadde alltid VHF først og sist i følget. Veldig nyttig for å justere tempo og avtale pauser. Dessuten var VHF effektiv under søk etter leirplass.
  • Klubb-VHF-ene trengte ikke lades i løpet av en 4-dagers tur! Masse strøm igjen. Med powerbanker vil de ha nok strøm til minst en ukestur.
  • Leirplassene ble identifisert på flyfoto på norgeskart.no og norgeibilder.no. Kriterier var tydelig beitemark, med grønt gress og jevn tekstur i flybildet. Dette ga fine leirplasser på nye, uprøvde steder. Svakhetene var at landingsforholdene var ukjent, og at beitemark hadde mye saue- og gåseskit. 
  • Etappene blir en god del lenger enn luftlinja målt på kartet (15%)