Surfski er klubbens ferskeste padlegren og ble opprettet i juni 2023. Klubben har pr. i dag 3 godkjente surfskitrenere og flere surfski til utlån. For å låne surfski i TKK kreves det surfski grunnkurs. Grunnkursene starter opp i mai/juni. Siste kurs holdes i august september. Kursene har begrenset kapasitet. Link til påmelding legges ut på fremsiden på TKK.no.

Vi følger padleforbundets våttkortstige. Her kan du lese mer om hva man lærer på grunnkurs surfski.

Hva er en surfski?

Surfski-kajakker har sin opprinnelse fra livredning i Australia og Sør-Afrika og har hatt en stor vekst de siste tiårene. Dette skyldes en rekke fordeler som har gjort dem attraktive både for nybegynnere og erfarne padlere.

En av de mest slående egenskapene ved surfski-kajakker er deres lette vekt, som vanligvis ligger mellom 10-15 kg for komposittmodeller. Denne vekten gjør dem enkle å håndtere både på land og i vannet, og gjør det lettere å transportere dem til og fra vannet. I tillegg til vekten har surfski-kajakker en åpen cockpit, som ikke bare gjør dem enkle å komme inn og ut av, men også øker sikkerheten ved at det blir enklere å komme oppi kajakken igjen etter en velt. I tillegg blir heller ikke båten fylt med vann, da skroget er lukket.

Den åpne cockpiten tillater også produsentene å designe forskipet smalere, noe som resulterer i en kajakk med lav vannmotstand og høy hastighet, samtidig som stabiliteten opprettholdes. Denne konstruksjonen gjør surfski-kajakker velegnet for bruk i ulike forhold, inkludert vind og bølger på åpent hav, uten at det går på bekostning av ytelsen på flattvann.

Surfski-kajakker kommer i ulike bredder, som gir ulike grader av stabilitet. Brede surfski-kajakker er egnet for rolig padling og er ideelle for nybegynnere, mens smalere modeller gir høyere hastighet, men ofrer noe stabilitet. Valget av bredde avhenger av padlerens erfaring og preferanser.

En annen fordel med surfski-kajakker er deres selvlensende egenskaper, noe som betyr at vann som kommer inn i cockpiten, renner ut av seg selv. Dette gjør dem praktiske for bruk i ulike værforhold og eliminerer behovet for å stoppe og tømme vann manuelt.

Selv om de fleste surfski-kajakker leveres uten lasterom for å holde vekten nede, finnes det modeller med tilstrekkelig lastekapasitet for lengre turer eller utflukter. Dette gjør dem allsidige og egnet for ulike typer padling, enten det er rekreasjon, trening eller utforskning.

Alt i alt har surfski-kajakker blitt populære på grunn av deres lette vekt, hastighet, stabilitet og allsidighet, og de tiltrekker både nybegynnere og erfarne padlere som søker en spennende opplevelse på vannet.

Trenger du reolplass til din surfski? I TKK kan du leie reolplass. Les mer her.