Selv om vi i liten grad har vært utsatt for ulykker må vi innse at havpadling på alle nivåer vil inneholde et risikoelement. I denne forbindelse utvikler og vedlikeholder vi et sett med formaninger, regler eller instrukser for aktører på forskjellig nivå. Nedenfor gjengis de oppfordringer vi har både til klubbens ordinære medlemmer og til hvem som helst ellers som er innom disse sidene.

Klubbens aktivitetsledere gjennomgår forøvrig et solid kursopplegg. Dette innebærer at sikkerheten regnes som godt ivaretatt både på grunnkursene vi tilbyr og på klubbens organiserte turer.

Når du leser dette så husk at det viktigste tross alt er å ha en meningsfylt fritidssyssel, og at reglene ikke er ment å være til hinder for dette.

Padlevett

 1. Bruk padlevest. Det finnes få situasjoner hvor padling uten vest kan forsvares. Gjør vesten til en selvfølgelig del av bekledningen.
 2. Vær synlig, men ikke stol på at du blir sett. Bruk farger som synes. Vær likevel oppmerksom og opptre defensivt. Det nytter lite å ha rett om man ikke blir sett.
 3. Vær bevisst egne ferdigheter. Bruk padlestigen. Padlestigen er gjengitt her. Denne gir enkle regler for hva man bør tillate seg på et gitt nivå. Likevel, du må selv vite hva akkurat du kan mestre. Si alltid i fra om du nærmer deg en grense.
 4. Les værmeldingen. Respekter vær og farvann. Man er utsatt i en kajakk, og man blir liten når det blåser opp. Kulde og motvind kan tappe krefter. Værmeldingen stemmer ikke alltid, men den er et godt utgangspunkt.
 5. Kle deg etter vanntemperaturen. Spør deg selv hva konsekvensen blir om du havner i vannet eller om du må padle med våte klær. Kle deg etter det. 
 6. Vær godt rustet, selv på korte turer. Ha alltid med redningsutstyr som pumpe og årepose. Ta med deg litt ekstra klær og mat i en vanntett pose. Resten avhenger av turen du skal på.
 7. Informer andre om turplanene. Gjør det til en vane å fortelle andre hvor du drar og hvilken tidsramme du har. Unngå deres bekymring ved å holde deg til planen. 
 8. Vær sosial. Hold oversikt og pass på alle. Det er tryggest å padle sammen med andre. Sjekk regelmessig at alle er med. Se etter tegn til tretthet eller nedkjøling. Si selv i fra om du blir usikker, trett eller kald.
 9. Hjelp til med å holde gruppen samlet. Hold deg nær nok gruppen til å kunne kommunisere. Vær lojal mot turleder og utnevnte hjelpere.
 10. Vær et forbilde. Jo mer erfaring du har jo viktigere er det å være et godt eksempel. Det nytter lite med regler om ikke gode forbilder viser hvordan de følges i praksis.
 11. Her er et eksempel på defensiv opptreden som nevt i padlevettregel 2...

padling_til_munkholmen.png